Afgelopen week zijn wij begonnen met Luca op het potje te leren plassen en poepen. Over een jaar moet hij naar school, dus hoogtijd om dit te gaan oefenen, maar hoe pak je dit nou aan?

Vorig jaar liep ik in de Kruidvat tegen een multifunctioneel potje aan, meenemen dacht ik! Handig voor als we gaan beginnen, dan heb ik het maar in huis. Het was een potje, wcbrilverkleiner en verhogertje in één.
Dat Luca het hier nog niet helemaal mee eens was vond ik prima, we wilden hem niet pushen namelijk. Je merkt het wel als ze er klaar voor zijn hoorde ik vanuit verschillende hoeken, dus we wachtte het rustig af.
Toch liet ik het potje in de kamer staan, en vroeg zo heel af en toe aan Luca of hij er een plasje op wilde doen. Het antwoord dat ik meestal kreeg was ‘zo meteen mama’ , een antwoord wat ik tegenwoordig op bijna al mijn vragen krijg.

Maar Luca had helemaal niks met dit potje en wilde er hoe dan ook niet op! Misschien een idee als hij zelf een potje uitzocht dacht Bram, dan is het zijn potje en wie weet gaat hij er dan wel op. Goed idee, dus op naar de Prenatal.
En zoals je op de foto kan zien zit Luca in een ‘roze fase’ , het werd een roze potje. De blauwe en de groene moest hij niks van weten. Laatst moest er ook een roze tandenborstel komen. Prima kind, zolang jij maar gelukkig bent denk ik dan. Is hij hierin ook nog hartstikke hip met dat gender neutrale gedoe van tegenwoordig haha!

Helaas maakte dit ook helemaal niks uit, en vertikte hij het weer om op dat potje te gaan, dus hup in de kast weer met dat ding! Hij is er gewoon nog niet klaar voor zeiden we tegen elkaar.
Tot vorige week! Dat ding stond alweer weken in de kast, misschien zelfs al maanden. Geen idee, maar het was in ieder geval alweer een tijd geleden en we hadden het er niet meer over gehad.
Ineens dacht ik er weer aan, dus ik haalde dat roze ding uit de kast en zette hem midden in de woonkamer. “Zo Luca” zei ik, “dit is vanaf nu jouw wc en we gaan vandaag alle poepjes en plasjes in dat potje doen, leuk he!”
Ik deed zijn broek en luier uit en liet hem lekker in zijn blote bibs door het huis huppelen. Hij ging zelfs een paar keer op het potje zitten en riep dan heel hard ‘Luta plas gedaan!’ Ja Luta, zoals hij zichzelf altijd noemt;)
Maar er zaten helemaal geen plasjes in, zelfs niet toen ik hem extra veel bekers met drinken had gegeven.
Helaas, ik hoopte nog zo dat hij er minimaal één plasje op zou doen en dat hij het dan een beetje door zou krijgen.

Tussendoor moesten we nog wat boodschapjes halen, en hij plande het dus zo dat hij daar in ging plassen.
Weer thuis gaf ik nog niet op en deed ik weer alles bij hem uit en op het moment dat ik snel even achter de laptop dook hoorde ik heel hard ‘ IK HEB EEN POEPIE GEDAAN!!’
‘Tuurlijk’ dacht ik , niet plassen op het potje maar wel poepen. Geloof je het zelf?

Toch was ik nieuwsgierig en toen ik al naar hem toe liep zag ik een heel verschrikt gezicht, en vond ik toch echt een drol in dat potje. Heel hard en blij zei ik ‘wat knap van jou’ waardoor hij ook weer een beetje schrok van mijn reactie en even niet goed wist of hij nu moest lachen of huilen. Ik kwam daarentegen niet meer bij om zijn reactie dat ik bijna vergat de drol weg te halen. Ik twijfelde nog of ik er een foto van moest maken om heel trots aan papa en alle opa’s en oma’s te laten zien maar vond het toch een beetje onsmakelijk dus dat deed ik maar niet.

Snel alles schoongemaakt, Luca aangekleed en onderweg naar de Intertoys. Ik had hem immers beloofd dat als hij wat op het potje zou doen hij een auto mocht uitzoeken. Omkoperij, ik weet het. Dat het ook maar iets eenmaligs was bleek de dagen erop. Niks meer op het potje gedaan. En als ik vraag of hij weer op het potje wilt en in zijn blote billen wilt lopen gilt en krijst hij de boel bij elkaar. Toch nog niet helemaal zijn tijd blijkbaar …


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.